Inloggen
Bezoek van een eland in het vakantiehuis
Blogbericht van 30-03-2012

Elanden op bezoek

U zit heerlijk op het terras van uw traditionele rode Zweedse huis te ontbijten, uw blik dwaalt over het vredige meer en u bent benieuwd, wat deze nieuwe vakantiedag u gaat brengen - als er plotseling een eland tevoorschijn komt uit het nabij gelegen bos, om u op deze mooie ochtend met een bezoek te vereren. Dat gebeurt alleen in Zweden! Zoiets moeten ook de atraveo-klanten Christina en Wolfgang meegemaakt hebben, zij kregen tijdens hun vakantie zelfs twee keer bezoek van een eland (zie onder).

Vele vakantiegangers kennen het op vier na grootste land van Europa al vanaf hun kinderjaren – Michiel (bij sommigen beter bekend als Emil) uit Lönneberga, Nils Holgersson en Pippi Langkous staan nog steeds symbool voor de sympathieke en gastvrije uitstraling van het blauwgele vakantieland. De bergen en de bossen in het ruigere noorden en de weilanden en meren in het zachtere zuiden, net als de middernachtzon, die van de nacht de dag maakt, zijn voor gezinnen, bergwandelaars, vissers en natuurvrienden allemaal even aantrekkelijk. Beleef zelf hoe het in Zweden is en dan bij voorkeur in een vakantiehuis. Waar anders bent u dichter bij de natuur!

Meer dan alleen een land
De landschapsvormen van de 21 provincies van het land zijn zeer divers en trekken dan ook vele verschillende bezoekers aan. Het zuiden van Zweden wordt gekenmerkt door bossen, meren en rivieren en het klimaat is zacht te noemen. Småland, waarschijnlijk de bekendste streek van Zuid-Zweden, trekt vooral gezinnen aan, want in de stad Vimmerby ligt Astrid Lindgrens Värld. Meer informatie over Småland vindt u in onze blogbijdrage „Op bezoek bij Pippi Langkous“. In Noord-Zweden daarentegen vinden de bergwandelaars hun geluk in het ongerepte hooggebergte en in de bossen. Nog verder naar het noorden, in Zweeds Lapland, waar de winters heel lang en koud zijn, is het mogelijk om samen met de autochtone Sami op elandenjacht te gaan en van de oneindige uitgestrektheid van deze regio te genieten. Vissers komen zowel in het noorden met de zalmrivieren als in het zuiden met de visrijke meren en kusten niets tekort. Het is aan u, om te bepalen aan welke regio u de voorkeur geeft.

Midzomer – het feest van de zomerzonnewende
De Zweedse zomer is maar kort en begint heel rustig in mei voordat hij explodeert in juni. Door de zomerzonnewende wordt het in de nachten rond 21 juni nauwelijks donker, omdat de zon maar heel kort ondergaat. Vooral in Noord-Zweden, boven de poolcirkel, zijn de witte nachten het meest intensief te beleven. De midzomernacht, de langste dag van het jaar met de kortste nacht, wordt in Zweden ieder jaar uitbundig gevierd. De mensen komen massaal naar buiten en genieten met vrienden en familie van allerlei culinaire lekkernijen. Het beste jaargetijde voor een vakantie in Zweden is daarom vanaf eind mei tot eind juli, hoewel de winter ook heel aantrekkelijk is.

Rood of geel? Niet alle Zweedse huizen zijn rood
Falu Rödfärg, beter bekend als Zweeds rood, is de naam van de kleur waarmee talrijke huizen in Zweden verfraaid zijn. Indertijd was deze kleur, die gewonnen werd uit de kopermijnen in de regio Falun, voorbehouden aan de van oorsprong welgestelde huizen en hun eigenaren. Tegenwoordig kenmerkt dit het beeld van een heel land en ook vele vakantiehuizen zijn daarmee afgewerkt. Net als dit vakantiehuis, dat het beste omschreven kan worden met de woorden ‘klein maar fijn’. Hier wacht 10 m² Zweedse gemoedelijkheid op u. „Er kwam twee keer een eland bij ons op bezoek“, aldus de beoordeling van de atraveo-klanten Christina en Wolfgang over dit rode houten huis. Met een beetje geluk krijgt u misschien ook wel een eland op bezoek in uw rode Zweedse houten huisje! Andere geselecteerde rode Zweedse huizen:
Vakantiehuis voor 4 personen met uitzicht op het meer
Vakantiehuis voor 4 personen met sauna
Vakantiehuis voor 7 personen met open haard

Als u meer van geel houdt, dan zou u naar een geel vakantiehuis op zoek moeten gaan. U kunt bij atraveo een huis weliswaar niet direct op kleur zoeken, maar in de resultatenlijst ziet u onmiddellijk, welke kleuren de afzonderlijke huizen hebben. Een aantal mooie gele vakantiehuizen hebben wij voor u geselecteerd:
Vakantiehuis voor 8 personen met veranda
Vakantiehuis voor 6 personen met uitzicht op zee
Vakantiehuis voor 4 personen aan het bos

Vakantiehuis aan het meer in Zweden
Natuurbelevenis Zweden

Het meer of het bos? Of beide?
Direct aan het meer met een eigen steiger of midden in het bos in de ongerepte natuur – zo stelt men zich de Zweedse droom van een vakantiehuis voor. Bijna de helft van alle atraveo-vakantiehuizen in Zweden liggen niet meer dan 500 meter van het water vandaan en sommige beschikken zelfs over een eigen boot.

Dit vakantiehuis is zeer geschikt voor liefhebbers van de hengelsport. Het ligt midden in het bos aan het meer Aborresjön, wat vertaald baarsmeer betekent. Met een beetje geluk kunt u hier ook elanden bekijken. Als u op zoek bent naar afzondering en rust, dan zou dit gezellige typisch rode vakantiehuis u prima kunnen bevallen. De enige buren die u hier tegen het lijf loopt, zijn reeën, vossen of vogels. Dit Zweedse huis, waar ook nog een saunahuisje bij hoort, ligt midden in de ongerepte natuur.

Voor wie naar de zee wil, geldt: naar de eilanden of de scheren
De grootste en bekendste eilanden zijn Gotland en Öland in Zuid-Zweden, en deze zijn zeer geliefd bij de Zweedse vakantiegangers. De beide Oostzee-eilanden zijn bij de buitenlandse gasten minder bekend, maar een bezoek absoluut waard. Net buiten Stockholm, aan de oostkust van Midden-Zweden, ligt een langgerekte scherentuin van duizenden eilanden, scheren en holmen, die deels amper begroeid zijn en deels een weelderige vegetatie hebben.

Gotland – Vissersdorpen en zandstranden
Kleine vissersdorpen, bizarre kalkstenen zuilen en witte zandstranden kenmerken het beeld van het grootste Zweedse eiland Gotland, waar een mild klimaat heerst. Vooral de middeleeuwse handelsstad Visby, die ook tot het werelderfgoed van Unesco behoort, wordt aanbevolen om te bezoeken.

Öland – Windmolens en zon
Öland is de regio in Zweden, die met de meeste zonne-uren lokt. Het eiland is met zijn kusten met licht aflopende zandstranden en ook met de talrijke windmolens die nog behouden zijn gebleven een echte geheime tip en tot nu toe nog van grote hordes toeristen verschoond gebleven. Wie naar Öland komt, vindt rust en ontspanning.

Scheren – Meer dan alleen een eiland
In de zomer kunt u heerlijk zwemmen, zeilen en zonnen in het zeelandschap van de Stockholmer scheren met hun 24.000 eilandjes. Veel van deze eilanden zijn onbewoond, maar kunnen wel met de boot bereikt en betreden worden. Bij atraveo vindt u meer dan 70 vakantiehuizen en –appartementen, die zich in de scherenkust voor Stockholm bevinden. Een aantal ervan liggen op een afstand van niet meer dan 100 meter van het water.

Op naar Zweden, maar hoe?
Over land bereikt u Zweden via de Öresundbrug, die de Deense hoofdstad Kopenhagen met Malmö, in de regio Skåne, verbindt. Maar ook met de veerboot komt u met droge voeten in het Zweedse koninkrijk aan. Van Duitsland uit zijn er veerverbindingen van Sassnitz op Rügen, Rostock en Travemünde naar Trelleborg in Zuid-Zweden. Van Travemünde uit kunt u bovendien Malmö en van Kiel uit Göteborg aan de Zweedse westkust bereiken. Maar ook vanuit Denemarken en Polen zijn er goede veerverbindingen naar Zweden:

Denemarken
Grenå naar Varberg
Frederikshavn naar Göteborg

Polen
Swinemünde naar Ystad
Gdynja naar Karlskrona
Danzig naar Nynäshamn