Inloggen
Blogbericht van 06-01-2011

Actieve vakantie in het land van de koekoeksklok en bollenhut


Voor actieve vakantiegasten is het Zwarte Woud een echt eldorado. Het afwisselende landschap en de heldere lucht nodigen u uit, om actief te zijn. Er wordt alles aangeboden, wat het hart van outdoorliefhebbers begeert. Wandelen, mountainbiken, klimmen, watersporten of skiën, voor elk wat wils. Net zo veelvuldig als de mogelijkheden buiten actief te zijn, is ook het aanbod aan vakantiehuizen en -appartementen, dat atraveo in het Zwarte Woud in petto heeft.

Het Zwarte Woud is het grootste middelgebergte in Duitsland en ligt in het zuidwesten van de bondsrepubliek. Het landschap is eenmalig en veelal beschermd, om het karakter van de regio te behouden. Dichte bossen met kristalheldere bronnen, nevelige dalen en bloeiende, groene weilanden met oude Zwarte Woud-boerderijen doen geloven, dat hier de tijd heeft stil gestaan. Zo zijn er in het Zwarte Woud en bij de bewoners veel oude tradities zoals de bollenhut of de koekoeksklok behouden gebleven, die in elke fatsoenlijke woonkamer in het Zwarte Woud te vinden is. Tijdens bijzondere gelegenheden en feesten kunt u de bewoners in hun oude klederdracht bewonderen. Dan dragen de dames de bekende bollenhut, waarbij u aan de kleur kunt zien, wie nog beschikbaar is en wie al een partner heeft.


Bollenhüte © Heike Budig/STG

Paradijselijke voorwaarden voor outdoorliefhebbers

De Zwarte Woud-vereiniging verzorgt de ruim 24.000 kilometer gemarkeerde paden, die het mooiste gebied van dit culturele landschap doorkruisen. Korte thematische wandelingen, zoals het energiepad Todtmoos is zeer aan te bevelen voor gezinnen met kinderen. Wie grotere routes plant, kan één van de vele wandelpaden zoals de Westweg kiezen, waarbij de aparte etappes ook mooie dagroutes vormen. Terwijl de Feldberg in de winter de bestemming van veel skifans is, zijn hier in de zomer op veel wandelpaden naast een adembenemend uitzicht ook veel zeldzame dieren- en plantensoorten te zien. Boek een accommodatie op de hoogste berg van het Zwarte Woud en wees middenin deze unieke omgeving.

Sneller vooruit gaat het met een mountainbike, die in veel sportwinkels te huur zijn en vooral geschikt zijn, om over de vele bospaden van de steile heuvels naar beneden te rausen of juist de uitdaging de heuvels op te fietsen. Bijna overal zijn er ook e-bikes te huur, zodat de vele hoogtemeters tussen de toppen van het Zwarte Woud zelfs met een aanhangwagentje voor de kinderen makkelijk mogelijk is. Een zachte trap op de pedalen en al gauw snort de fiets met motorondersteuning bijna geruisloos de bergen omhoog.


Ballonvlucht

Er zijn ook zeer veelvuldige en veeleisende klimgebieden met unieke rotsen en veel interessante klimroutes in het Zwarte Woud. Legendarisch is de donkerrode Battertrots bij Baden-Baden in het Natuurpark Zwarte Woud Mitte/Nord. Wie dit nog niet hoog genoeg vindt, kan een poging met paragliding proberen, waarvoor het Zwarte Woud met de vele bergen en ideale thermiek ideaal geschikt is. Voor beginners en nieuwsgierige bieden veel paraglidingscholen tandemvluchten en goedkope kennismakingscursussen aan, waarin de basiskennis van het paragliding wordt geleerd. Bij een zweefvlucht of een ballonvlucht kunt u de reusachtige bossen vanuit de lucht bekijken en tijdens helder weer is het uitzicht over het Rheintal in het Elsass tot in de Vogezen en de Alpen mogelijk. Veel van onze objecten hebben ook een garage of een stalling, waar u uw sportapparatuur kunt neerzetten. Een ruim watersportaanbod, zoals zeilen, surfen, duiken, roeien of zwemmen is in de Titisee en de Schluchsee in het Natuurpark Zuidschwarzwald mogelijk en biedt daarbij een prachtige coulisse met zeldzame flora en fauna. Deze regio vormt het toeristische centrum van het Zwarte Woud en is een ideale uitgangsbasis voor talrijke activiteiten en bezienswaardigheden. Wie de toeristische rommel rondom de Titisee wil vermijden, kan een accommodatie in het vakantiedorp Dittishausen huren, dat slechts enkele kilometers verderop ligt, echter duidelijk rustiger is.
 


Typisch Zwarte Woud huis

Achterover leunen en genieten

Wie van de inspanningen wil uitrusten, hoeft niet lang te zoeken. In de regio zijn veel thermen en bronnen met mineraal water, waarin het water sinds meerdere honderd jaar een genezende werking wordt toegesproken. Plaatsen, zoals Bad Dürrheim, Bad Wildbad, Bad Rippoldsau of Bad Bellingen zijn echte wellness oases, waar atraveo ook vakantiehuizen en -appartementen aan biedt. Voor gezinnen is het belevenisbad zwemparadijs in het Zwarte Woud met reusachtige glijbanen en golfslagbad in de Titisee zeer aan te bevelen en zorgt voor veel plezier bij de kleintjes. Voor volwassenen zijn er aparte gedeeltes met echte palmen en een cocktailbar middenin het water, netals een wellnesszone en garanderen rust en ontspanning.

Ook culinarisch hoeft deze regio zich niet te verstoppen. Specialiteiten zoals spätzle, ravioli, zwarte woudham, zwarte woudkersenwater en de beroemde zwarte woud kersentaart komen hier vandaan. Wijnkenners moeten absoluut het Markgräflerland en de Ortenau verkennen, waar aan de steile heuvels van het Zwarte Woud naast gutedel ook burgundersoorten groeien. De plaats Baiersbronn is een echt smulmekka en heeft zeven sterren, verdeeld over drie koks.

De avonden kunt u heerlijk op het terras of het balkon van uw accommodatie doorbrengen en naar de stemmen van de vogels luisteren, totdat de stilte van de nacht zich langzaam over het bos uitstrekt en de zon achter de dennebomen verdwijnd.