Inloggen
Blogbericht van 14-08-2014

Baai van Kotor – een fjord aan de Middellandse Zee

De ruige rotswanden weerspiegelen in de blauw glinsterende Adriatische Zee en kustdorpen met kronkelige steegjes vleien zich tegen de steil oprijzende berghellingen. In het noorden van Montenegro strekt het meer dan 1.500 meter hoge gebergte zich uit tot pal aan de kust en stopt abrupt daar waar de zee begint.

Wij willen u graag meenemen naar een regio aan de Middellandse zee die tot nu toe nog vrij onbekend is bij vakantiegangers die graag een vakantiehuis boeken. In het noorden van de kleine kuststaat Montenegro, niet ver van de grens met de „grote buurman“ Kroatië, is een wereldwijd uniek landschap ontstaan, dat door de Unesco tot werelderfgoed is uitgeroepen. De baai van Kotor, een ca. 30 kilometer lange, landinwaarts lopende zeearm met meerdere vertakkingen, vormt naar onze mening de ideale coulisse voor een vakantie in een vakantiehuis, met de juiste mix van strand, sightseeing en natuurbeleving.

Als de mediterrane flora buiten beschouwing gelaten wordt, zou men, gezien het landschap, haast van mening zijn ergens in Noorwegen terecht te zijn gekomen. Het is dan ook niet zo vreemd dat de baai van Kotor ook wel „de meest zuidelijke fjord van Europa“ of „de enige fjord aan de Middellandse Zee“ genoemd wordt. Waren het in het hoge noorden nog enorme, over het bodemreliëf schuivende gletsjers die tot indrukwekkende landschapsvormen geleid hebben, de kronkelige baai tussen de berghellingen van het kustgebergte is ontstaan door het duizenden jaren lang eroderen van het karstgesteente.

Beschermd door de smalle ingang, waar vanaf de zee moeilijk in te kijken is, was de baai van oudsher de ideale plaats voor een verscholen gelegen haven. Of het nu de Romeinen, Byzantijnen, Venetianen of Oostenrijkers waren – een ieder die in de loop van de eeuwen de heerschappij over het omliggende land had, besteedde speciale aandacht aan de strategisch belangrijke zeearm met zijn haven en dorpen. Zelfs zeerovers gebruikten de baai af en toe als schuilplaats. Zou hier misschien nog de een of andere schat te vinden zijn?

In de meest verscholen hoek van de zeearm ligt de middeleeuwse haven- en vestingstad Kotor – tevens naamgever en belangrijkste plaats van de baai. Gezien de locatie is Kotor voor bezoekers haast eenvoudiger over het water dan over de kronkelende kustweg te bereiken. Maar hoe u ook van plan bent naar Kotor te reizen, het is altijd een bezoek waard. De gehele oude binnenstad met historische gebouwen uit meerdere tijdperken is een geweldig ensemble van de verschillende culturele invloeden die de omgeving in de afgelopen 2.000 jaar gevormd hebben.

Onder de vele andere bezienswaardige grote en kleine plaatsen in de baai is Perast, enkele kilometers ten noorden van Kotor, een bijzondere tip. Schilderachtig tegen de rotswanden gevleid, kunt u hier een schitterend panorama verwachten, want er pal tegenover ligt de smalste plek van de hele baai, vernauwd tot 330 meter en met groen begroeide bergflanken omzoomd. Voor Perast ligt bovendien het kleine kloostereiland Sveti Djorde, dat u tijdens een boottocht kunt verkennen.

En hoe zit het met een strandvakantie? Vanzelfsprekend is ook dit mogelijk en zelfs zeer aan te bevelen. Brede, langgerekte zandstranden zult u hier echter niet te aantreffen. Langs de baai zijn juist veel  – deels zelfs zeer afgezonderd gelegen – kleine kuststroken en baaien te vinden, die uitermate geschikt zijn voor een ontspannen dag aan het strand. De kwaliteit van het water is goed en bij veel (meestal de zeer populaire) stranden zijn ook diverse voorzieningen zoals cafés, openbare wasruimtes en de mogelijkheid om ligstoelen en parasols te huren. Bijzonder mooie stukken strand vindt u bijvoorbeeld bij de monding van de baai naar de open zee rondom Herceg Novi.

Als we dan toch over het thema strandvakantie in Montenegro hebben, kunnen we nog een andere bezienswaardige bestemming aan de kust van de kleine staat niet onvermeld laten: de plaats Budva, gelegen in het zuidoosten van de baai van Kotor, heeft niet alleen een oude binnenstad die zeer de moeite waard is, maar lonkt in de nabije omgeving ook met geweldige stranden, die tot de populairste van de gehele Adriatische kust horen. Wij stellen dan ook voor om tijdens uw vakantie in een vakantiehuis rondom Kotor of een uitstapje naar het strand van Budva te maken of omgekeerd vanuit Budva absoluut tochtjes in de baai van Kotor te maken. Beide bestemmingen zijn slechts ongeveer 45 minuten rijden van elkaar verwijderd.

De dichtstbijzijnde mogelijkheid om naar dit gebied te vliegen, is de kleine luchthaven van Tivat, die in de zomer door een aantal chartermaatschappijen aangevlogen wordt. Beduidend meer verbindingen zijn er naar het nabijgelegen Dubrovnik (Kroatië), waarvandaan u na ca. anderhalf uur rijden de baai van Kotor bereikt.

Naast vakantiehuizen vindt u nog andere reizen in Montenegro bij onze partner Kras.

 

Geselecteerde vakantiehuizen en –appartementen in de baai van Kotor