Inloggen
Blogbericht van 08-11-2011

Waar het leven danst

Met meer dan 300 zonnedagen per jaar toont het leven in Andalusië zich van de zonnige kant. Zodoende hebben de meeste bezoekers in Andalusië één doel: de baaien en stranden van de Costa del Sol en de Costa de la Luz. Plaatsen zoals Torremolinos, Benalmádena, Fuengirola of Estepona vormen een eindeloze reeks langs de kust, waar toeristen zich ophouden. Typisch voor deze regio zijn vakantie appartementen in appartementencomplexen in de buurt van het strand.

Het zuiden van Spanje heeft echter nog veel meer te bieden. Het achterland heeft prachtige steden en een schitterend landschap, die niet alleen geschikt zijn voor korte dagtochten. Vakantiegasten kunnen in Andalusië het oorspronkelijke Spanje beleven en het levensgevoel van de Andalusiërs vol hartstocht en energie leren kennen.

Stad Sevilla
Afbeelding van de stad Sevilla

Cultuur en levenslust

De veelzijdigheid van het landschap en de cultuur in Andalusië komt overeen met de vele facetten van de uitdrukkingsvormen van de levenslust van de Andalusiër. Flamenco dans in Granada, carneval in Cádiz, aandachtige paasprocessie in Sevilla of kleurrijke stadfestivals in Malaga – het hele jaar door is Andalusië één en al fiësta. Alhoewel de meeste feesten van religieuze oorsprong zijn, zijn ze zeer openlijk voor het publiek. Het centrum van de andalusische cultuur en de levensstijl is de stad Sevilla. Vanuit Sevilla begon de legendaire „Don Juan“ de harten van de vrouwen over heel de wereld te veroveren. Echter, het moderne Sevilla ligt verweg van deze romantische geschiedenis. De hoofdstad van Andalusië is zeer bruisend. In de kleurrijke wijken en de cafés in de stad heerst een gezellige drukte, dat door aanhoudend geknetter van bromfietsen, het getrappel van koetspaarden en het ritme van de flamenco wordt begeleidt. Bovendien worden in de stad twee grote feesten gevierd. De Semana Santa (paasweek) hoort tot de belangrijkste en bekendste feesten in heel Spanje. Twee weken later wordt de Feria de Abril gevierd. Meer dan duizend kraampjes op het feest worden daarbij tot het tweede thuis van de bewoners van Sevilla. Daar komen ze bij elkaar en vieren tot in de ochtenuurtjes.


Achterland van Andalusië
Achterland van Andalusië

Indrukwekkend achterland

De tegenpool van het bruisende Sevilla is Córdoba, die een bijzondere waarde uitstraalt en uitnodigt om te mediteren. Het leven in deze stad centreert zich in de ommuurde binnenerven, die zijn uitgebouwd tot paradijselijke oases. Hier vindt men een bijna tropische vegetatie met dadelpalmen, bananenplanten en sinaasappel- en citroenbomen. Aantrekkingspunt voor veel toeristen is echter de moskee-kathedraal Mezquita met de vele zuilen.
Het landschap van de provincie Córdoba is gekenmerkt door witte dorpen middenin de groene olijfboomgaarden en het ruwe berglandschap. Iets afgelegen van het toerisme aan een klein meertje vindt u bijvoorbeeld het typische andalusische dorpje Iznájar. Wat vindt u van dit betoverende appartement, dat bijna op het hoogste punt van het dorp ligt?

De kust van de provincie Granada heeft toeristisch gezien een langzamere ontwikkeling. Hier vinden romantische vakantiegasten rust en ontspanning, onberoerde landschappen en de unieke charme van Andalusië. Als geheime tip willen wij u hier het plaatsje Orgiva presenteren, dat tussen twee grote gebergtes ligt. Aan de ene kant de Sierra Lujar en aan de andere kant de sneeuwbedekte Sierra Nevada met ca. 3500 hoogtemeter. In Orgiva krijgt de bezoeker nog een absoluut oorspronkelijk Andalusië aangeboden. In tegenstelling tot de kustregio vindt men hier rustieke vakantiehuisjes, die omgeven zijn door de schitterende natuur. De prijzen zijn verhoudingsgewijs laag en ook het klimaat is zeer aangenaam. In slechts 35 autominuten bent u op het strand en de mooie stad Granada en de alhambra is slechts een uurtje rijden met de auto.


Skiën in de Sierra Nevada
Sierra Nevada

Skiën met uitzicht op de Middellandse Zee

Veel spaanse vakantiegasten verbinden met Andalusië zon, strand en zee. Slechts weinig mensen weten, dat de Sierra Nevada al vanaf oktober met 100 kilometer piste lokt. Wie besluit in de nazomer naar Andalusië te reizen, kan ook gerust skies inpakken. Het skigebied van de Sierra Nevada is het hoogstgelegen skigebied in Europa. Vanaf het topje van de 3396 meter hoge Veletaberg kan men over de Middellandse Zee tot naar Afrika kijken. De skipistes van de Sierra Nevada alsmede het strand liggen bijvoorbeeld op 60 autominuten afstand tot dit vakantiehuis.


Spaanse tapas
Spaanse tapas

Wijn en tapas smaken altijd heerlijk

De Andalusiër zelf eet super graag, super veel en super laat. Een dieet vindt hij maar niks en een uitgebreid ontbijt nog minder. Hier is een café con leche met een croissantje ook voldoende. Daarvoor is het middagmaal en avondmaal heel uitgebreid. Bovenaan de menukaart staan natuurlijk de typische tapas. Dit is een klein hapje, die normaal gesproken in cafés wordt geserveerd en staande wordt gegeten. Daarbij eten de Andalusiërs zelden slechts in één café, want de tapeo betekent voor hun, van het ene café naar het volgende café gaan. De tapas worden genuttigd met een glaasje sherry, rode wijn of bier. In de kustregio’s van de Costa del Sol en de Costa de la Luz beheersen vis en zeevruchten de menukaart, terwijl in het achterland van Andalusië meer landelijke gerechten zoals konijn, lam en ook hutspotten worden geserveerd. Beroemd en wereldwijd bekend is Andalusië door jamón iberico. Deze luchtgedroogde ham wordt gemaakt van zwarte iberische varkens, die meestal vrijlopend in de kurkeikenbossen worden gehouden en hoofdzakelijk eikels eten.

Voor de vakantiegasten van Andalusië is de luchthaven van Málaga het uitgangspunt om naar de vakantiebestemmingen aan de beroemde Costa del Sol te komen. Voor een verblijf in het achterland adviseren wij vanaf Málaga een huurauto te nemen. Zo zijn ook veel mooie uitstapjes in Andalusië mogelijk.