Inloggen
Blogbericht van 20-08-2010

Vakantie aan het einde van de wereld


Toegegeven, onder het einde van de wereld verstaan Europeanen tegenwoordig Nieuw-Zeeland. Maar dat was niet altijd zo. In de 15de eeuw was de kust van het portugese Algarve het einde van de beschaving. De Algarve met de steile klippen, romantische baaien en schilderachtige pijnboombossen is meer dan 230 km lang. Wat ooit uitgangspunt was voor waaghalzige zeelieden, om voor de grote zeevaartnatie Portugal de wereld te verkennen, is vandaag bij vakantiegasten uit heel Europa een favoriete vakantiebestemming geworden. Hier vinden badgasten, surfers en andere sportliefhebbers een echt paradijs, ook buitenom de zomer.

Bij atraveo kunt u kiezen uit meer dan 550 vakantiehuizen en -appartementen, die verspreid liggen over een oppervlakte van meer dan 5000 km² en zo de bezienswaardigheden in de regio met elkaar verbinden.

Langs de kust

Wij beginnen onze reis in het hartje van de Algarve, Faro, de hoofdstad van dit district. De internationale luchthaven van dit stadje met 40.000 inwoners is perfect geschikt als startpunt voor uitstapjes naar de kust of in het achterland van Portugal. Echter heeft Faro zelf ook het een en ander te bieden.
Zo betoverd de oude havenstad de toeristen en inwoners met kunstvolle gebouwen, waarvan de gevels met tegels tegen de zoute zeelucht worden beschermd. De weekmarkt, die in Faro elke tweede zondag in de maand wordt gehouden, is eveneens een attractie. Hier kunnen ambachtelijke werken uit hout, keramiek en textiel als souvenir worden gekocht. Wie meer van een maritieme sfeer houdt, kan een bezienswaardige tentoonstelling in het scheepvaartmuseum bezoeken en hier historische galjoenen, reusachtige oorlogsschepen met kanonnen, bekijken.


Algarve rocoso con sus pintorescas calas
Algarve rocoso con sus pintorescas calas

We verlaten nu Faro en gaan langs de rotsachtige algarve verder richting westen. Langs idyllische baaien, die grotendeels met een blauwe vlag voor uitstekende water- en strandkwaliteit worden gekenmerkt, bereiken we na bijna een half uur autorijden de jachthaven van Vilamoura. Reizigers kunnen hier uit 28 vakantiehuizen van verschillende formaten kiezen. Nachtmensen kunnen in Albufeira, ongeveer 20 km verder ten westen, snel in de gezellige oude stad de weg vinden. Tot diep in de nacht bieden restaurants fijne hapjes uit de regionale keuken. Fijnproevers mogen in ieder geval de heerlijke knoflookmosselen niet missen – één van de vele lekkernijen, waarop we hierna nog verder in zullen gaan. Voor amusement, ook ver na middernacht, zorgen diverse bars en clubs in de binnenstad van Albufeira. Wie de avond echter rustig en romantisch ten einde wil laten gaan, kan op het terras van zijn vakantiehuis genieten van de zonsondergang.

Vista hacia el interior
Vista hacia el interior

De adembenemende rotsen en klippen kunt u bijvoorbeeld in Lagos vanaf het zwembadterras van dit vakantiecomplex bewonderen. De atlantische oceaan ligt aan uw voeten. Een compleet ander beeld biedt de Serra de Monchique, een bergketen die direct achter de kust ligt, ookwel litoraal genoemd. Van Pico da Fóia, de hoogste berg, kunt u als het mooi weer is Sagres zien. De plaats Caldas de Monchique, gekenmerkt door vulkanisch bergmassief, ligt slechts enkele kilometers van het Natuurpark Costa Vicentina vandaan, waar men maar liefst 100 planten- en 30 vogelsoorten van dichtbij kan bewonderen. Van hieruit kunt u met een mountainbike de indrukwekkende omgeving verkennen.Madroño
Madroño

Eén regio – twee kostelijkheden

De invloed van de vroegere koloniën is aan de Algarve overal aanwezig. Verse vis en andere zeevruchten domineren de menukaarten van restaurants aan de atlantische oceaan. In het heuvelachtige achterland beleeft men daarentegen een heel andere keuken. Hier wordt men met delicatessen van lam en wild verwend. Daarbij past uitstekend een port, waarvan de druiven in een wettelijk vastgelegd gebied in het noorden van Portugal rijpen en dit drankje wordt aan de Algarve niet zelden ook als aperitief aangeboden. Een andere lekkernij is de Medronho, een inheems drankje gemaakt van vruchten van aardbijbomen, verwerkt tot een likeur. Wie meer houdt van de eigen huiselijke keuken, die vindt in Sagres snel wat. Daar kunt u aan De Kaap Sint-Vincent, het meest zuidwestelijkste punt van Europa, de „laatste braadworst voor Amerika“ nuttigen.

Cabo de San Vicente
Cabo de San Vicente

De Algarve – synoniem voor zon en zee

Ook buitenom het hoofdseizoen (van juni tot september) is de kust van de Algarve aantrekkelijk. Met bijna 300 zonnedagen per jaar biedt deze regio ook in de herfst nog perfecte voorwaarden voor een strandvakantie. Met watertemperaturen van zo'n 20 graden kun je ook in oktober nog lekker het water in. Dat wordt ook door surfers erg gewaardeerd, die van de gunstige stromingen en golven in de baaien profiteren en die men hier tot eind oktober met spectaculaire sprongen kan bekijken.

Plezier voor de hele familie biedt het „Aqua-Showpark“, een zeewateraquarium en pretzwembad in Quateira. Hier kunnen de kinderen zeebewoners live zien of onder toezicht de nieuwste glijbanen uitproberen, terwijl de ouders lekker kunnen ontspannen in de wellness-oase.

Laat u zich aansteken door de „Paciência“ - de portugese gelatenheid en deduld en geniet van uw vakantie aan „het einde van de wereld“.