Inloggen
Vuurtoren Veli Rat op het eiland Dugi Otok
Blogbericht van 01-04-2014

Vakantie in een vuurtoren

Ja, hier kunt u echt in verblijven! Een van onze hoogtepunten van het lopende seizoen zijn de 13 vuurtorens in Kroatië, die we sinds kort in ons programma hebben.

De gerestaureerde en op een vakantieverblijf afgestemde torens stammen bijna allemaal uit de 19e eeuw en zijn langs de gehele Kroatische Adriatische kust te vinden. U verblijft in een voormalige woning van de vuurtorenwachter en u kunt kiezen of u in uw vakantie liever vuurtorenwachter of Robinson Crusoe wilt zijn. Want de vuurtorens staan niet alleen op het  vasteland of de grotere Kroatische eilanden. Een aantal vuurtorens bevinden zich ook midden in de zee op kleine, afgelegen Kroatische eilanden, zijn alleen met de boot te bereiken en bieden daarmee een extra portie avontuur. Maar maakt u zich geen zorgen: zowel de transfer naar de eilanden als de drinkwatervoorziening via een waterreservoir en de stroom via zonnecellen en generatoren is bij alle vuurtorens geregeld.

Onderstaand zullen wij een aantal van deze leuke nieuwe „vakantiehuizen“ iets uitgebreider aan uw voorstellen:

Vuurtoren Porer

Voor de kust van Istrië, ongeveer drie kilometer van het vasteland verwijderd, staat de vuurtoren Porer op een klein, bijna cirkelvormig eiland van krap 80 meter doorsnede. U wordt door de vuurtorenwachters, die nog steeds in dienst zijn, met de boot opgehaald op het vasteland en naar uw vakantiebestemming gebracht. Op 33 meter hoogte hebt u dan het uitkijkpunt voor een ver uitzicht over de zee en de sprookjesachtige kust.


Vuurtoren Veli Rat

De vuurtoren Veli Rat op de noordwestelijke kaap van het eiland Dugi Otok is al 165 jaar oud en wordt omgeven door knusse pijnboombossen. Tijdens de bouw van de toren zouden er meer dan 10.000 eieren zijn gebruikt om het bouwmateriaal de nodige consistentie te geven. Onze mening: als het maar houdt! Een mooie wenteltrap brengt u naar boven, naar de 45 meter hoge torenspits. Van daaruit hebt u zowel uitzicht op de wijde zee als het hele eiland en kunt u bovendien nog naar de schepen zwaaien die voorbijvaren.


Vuurtoren Vela Palagruža

Een rots in de Adriatische Zee en ook nog de prachtige oude vuurtoren Vela Palagruža – hier brengt u gegarandeerd een rustige vakantie door. Het kleine eiland Palagruža ligt heel afgelegen midden in de Adriatische Zee, halverwege tussen Kroatië en Italië. Tussen de bonte struiken en rotsachtige klippen staat de vuurtoren als eenzaam bouwwerk op het hoogste punt van het eiland. Het gebouw met meerdere verdiepingen en met veel ramen biedt een fenomenaal uitzicht in elke richting over de diepblauwe Middellandse Zee. Verken het eiland over de kleine paden, die onder andere naar afgelegen privéstranden leiden.


Vuurtoren Ližnjan

Een bijna onwerkelijk lijkend, wit gestuukt huisje op het zuidelijke punt van Istrië zult u misschien op het eerste gezicht denken. Maar nee, verre van dat, want ook hier gaat het om een vuurtoren – eenvoudig aan de buitenkant en gewoon schitterend van binnen is deze vuurtoren Ližnjan. Door de krakende houten vloer, de haard midden in de leefruimte en de lichte, moderne inrichting zult u hier een vakantie in een vakantiehuis aan de Kroatische Adriatische kust beleven, die u niet snel zult vergeten.


De andere vuurtorens die wij aan de Adriatische kust in ons programma hebben, vindt u bij onze vakantie-ideeën.