Inloggen
Blogbericht van 11-08-2012

Avontuur Etna

Sicilië | Gelegen aan de noordoostelijke kust van Sicilië, trekt de Etna met het spektakel van een vulkaanuitbarsting iedere keer weer veel toeristen – vooral ‘s nachts. In het donker is de rood fonkelende lavamassa heel goed te bekijken en te fotograferen. Hoewel de Etna met zijn 3.350 meter hoogte de grootste en actiefste vulkaan in Europa is, hoeft u niet bang te zijn, dat een vakantie op de vuurgod een "dans op de vulkaan" wordt. Leer de buitengewone wandelpaden, het vruchtbare landschap en de macht van de natuur kennen en begin met uw ontdekkingstochten vanuit een van de vele vakantiehuizen die direct tegen de helling van de vulkaan gebouwd zijn.Gegidste wandeltochten naar de centrale krater - hoogste uitkijkpunt van de vulkaan

Wandelpad op de Etna
Wandelpad op de Etna

Het hele jaar door worden dagelijks gegidste wandeltochten op de Etna georganiseerd. Een van de populairste tochten leidt naar de centrale krater en daarmee het hoogste uitkijkpunt van de vulkaan. U kunt het beste met een auto naar het bergstation gaan. U kunt tot een hoogte van 1.900 meter naar boven rijden, waar zich dan het „Rifugio Sapienza“, startpunt van uw toer, bevindt. Hier is het station van de kabelbaan, die u nog verder naar boven brengt. Voordat u aan deze fantastische toer begint, zou u eigenlijk eerst de „Crateri Silvestri“ - Silverstri-kraters – moeten bekijken, de twee grootste bijkraters, die in 1892 ontstaan zijn.

De kabelbaan brengt u uiteindelijk naar het uitkijkpunt “La Montagnola”. Van daaruit gaat het verder met speciale off-road auto’s tot aan de „Torre del Filosofo” -  de “toren van de filosofen“. Een ervaren Engelssprekende gids met speciale vakkennis begeleidt u gedurende de toer. Het motto van de berggidsen van de Etna is: „Wij hebben de berg in het hart en in de ziel. Wij kennen alle geheimen van de berg en wij zullen ze een voor een aan u vertellen“. De totale duur van dit uitstapje met de kabelbaan is ongeveer twee uur en 30 minuten.


Wandeltocht naar de ijsgrot

Een van de bekendste en mooiste lavagrotten is de „Grotta del Gelo“, de ijsgrot. Om deze grot te bereiken, is een goed uithoudingsvermogen nodig, want de tocht duurt in totaal ongeveer drie uur. Het is een veeleisende wandeltocht, waarbij u letterlijk stevig in uw schoenen moet staan. De tocht leidt u over moeilijk begaanbare lavapaden, een lavawoestijn en uiteindelijk door een deel van het bergbos van de vulkaan. Deze unieke wandeltocht is geschikt voor individuele personen of kleinere groepen en u wordt ook door een ervaren reisleider begeleidt. Met speciale klimijzers klimt u de grot in en bereikt u de kleine gletsjer. Daarna gaat u verder over een pad naar het noordoostelijke gedeelte met de vele kloven op lagere hoogte. U loopt op een hoogte van ongeveer 1.600 tot 1.900 meter en komt uiteindelijk uit bij de werkelijk prachtige kastanje-, berken- en dennenbossen van de Etna. Start en einde van de excursie zijn aan de zuidzijde van de Etna bij het kabelbaanstation „Rifugio La Sapienza“.


Driedistels in het natuurreservaat
Driedistels in het natuurreservaat

Wandeling naar Parco dell'Etna

In de lente en de zomer is het natuurreservaat „Parco dell'Etna" ideaal om te wandelen of te mountainbiken. Hier heeft u geen berggids nodig. Het grootste natuurreservaat op de vulkaan omvat ca. 59.000 hectare oppervlakte. Het park is in verschillende zones onderverdeeld en hier groeien citrusvruchten, tarwe, olijven, vijgen en druiven. In de lente verandert het landschap in een bloemenzee.


Overnachtingsmogelijkheden op de Etna
Voor vakantiegangers is een overnachting op de hellingen van de Etna een hele bijzondere belevenis. Op de oostelijke helling van de vulkaan vindt u de stad Sant'Alfio, beroemd door de „kastanjeboom van honderd paarden“, een boom van meer dan duizend jaar oud. We bevelen u hier een vakantiehuis van lavasteen met mooi panorama-uitzicht aan. Ook zeer aantrekkelijk is een gerenoveerd appartement in landelijke stijl en met een grote haard. Voor dit object bieden wij een virtuele rondleiding aan. Dwaal eens door het appartement en bekijk de indeling van de kamers, alsof u ter plaatse zou zijn.

Vakantietips – het beste jaargetijde en wandeluitrusting

De beste tijd voor een tocht op de Etna is de lente. In dit jaargetijde is de vulkaan bijzonder fascinerend. De prachtige driedistels bloeien op, zwarte lavastenen fonkelen in een schitterend gouden kleur en bontgekleurde vlinders vliegen in het rond en begeleiden u tijdens uw wandelingen door de natuur. Op een hoogte van 2.500 meter is het zeer winderig: Een windjack, een trui en stevige wandellaarzen moet u dan ook niet vergeten!
Gole dell’Alcantara
De „Gole dell' Alcantara" zijn bergkloven aan de rivier Alcantara. U bevindt zich tussen Taormina, Giardini Naxos en Randazzo. De kloven zijn in de loop van duizenden jaren ontstaan door de lavastromen van de Etna.

Taormina
Aan de oostkust van Sicilië ligt Taormina. Het antieke theater met uitzicht op de Etna en de Golf van Giardini Naxos is vooral de moeite waard. Tegenwoordig worden hier nog vele treurspelen en blijspelen opgevoerd.

Catania
Catania is de barokstad aan de voet van de Etna. In het stadscentrum vindt u het Romeinse amfitheater, de olifantenfontein tegenover de cathedraal, het Castello Ursino, die door keizer Frederik II in de 13e eeuw opgericht werd, het Teatro Massimo Bellini en de Villa Bellini, die aan de operacomponist Vincenzo Bellini opgedragen zijn en vele kerken in barokstijl, zoals de beroemde „La Collegiata“.

Eolische eilanden
De Eolische eilanden hebben u prachtige en unieke stranden te bieden. Vanuit de kleine havenstad Milazzo bereikt u de Eolische eilanden met de veerboot. Deze liggen tussen de 30 km en 80 km voor de noordkust van Sicilië in de Tyrreense zee.