Inloggen
Peloton in Parijs
Blogbericht van 03-07-2013

Tour de France - Een reis door Frankrijk

De grootste wielerronde van de wereld is van start gegaan met de 100e editie. Kom met ons mee op reis door de regio’s die de Tour in het jubileumjaar bezoekt.

 

21 etappes met in totaal 3.360 kilometer staan er bij de jubileumtour van dit jaar op het programma. In dit bericht willen wij ons echter niet bezighouden met de favorieten voor de gele, groene en bolletjestrui en ook niet met de schandalen en controverse rondom het grote wielerspektakel. In plaats daarvan nemen we de route van deze ronde als aanleiding voor een kleine reis door de regio’s die door de Tour bezocht worden. U kunt zelf beslissen of u nog spontaan vertrekt om de Tour de France 2013 live ter plaatse mee te maken of dat u zich gewoon voor uw volgende vakantie in
Frankrijk wilt laten inspireren.

 

Nieuw sportief terrein: start op Corsica

De Tour de France ging zaterdag 29 juni van start met een echt toeristisch hoogtepunt: voor het eerst in de lange geschiedenis van de beroemde wielerronde stond Corsica op het programma. Het eiland in de Middellandse Zee is daadwerkelijk de enige Franse regio die nog nooit door de strijders om de „maillot jaune“ – de gele trui van de leider van het klassement – bezocht was. Onze tip: volg de route van de Tour de France op het eiland en ontdek Corsica met zijn grote diversiteit in landschappen en bezienswaardigheden gewoon zelf. Zowel de populaire vakantieplaatsen Bonifacio en Moriani-Plage als de ongerepte natuur in het binnenland van het eiland, dat door de nationale parken beschermd wordt, waren onderdeel van de drie etappes op Corsica. En niet in de laatste plaats zijn ook de vier etappeplaatsen Porto-Vecchio, Bastia, Ajaccio en Calvi altijd een reis waard. Zij maken allemaal indruk met hun mooie oude binnensteden, de lange zandstranden en het echte Corsicaans-mediterrane levensgevoel. Een vakantiehuis op Corsica biedt u de optimale uitvalsbasis om het eiland te gaan verkennen.

 

Dwars door Zuid-Frankrijk en de Pyreneeën in

Daarna bereikte de Tour de France het Franse vasteland. Een ploegentijdrit in de straten van Nice stond op het programma. De hoofdstad van de Côte d’Azur betovert de bezoekers met haar kronkelige steegjes in de oude binnenstad en met een uniek museumlandschap voor kunstliefhebbers. Als optische traktatie liep de etappe ook langs de Promenade des Anglais, de strandpromenade van Nice.

Vervolgens ging de route verder door een prachtig landschap. Van de Côte d’Azur eerst naar de Provence en verder in de Languedoc. Behalve de heerlijk geurende lavendelvelden, knoestige olijfbomen en de fruitplantages die in de zon glanzen, zijn er ook nog de nodige bezienswaardigheden langs de route. Een hoogtepunt was en is de rit door Grasse. Het middeleeuwse stadje staat ook wel bekend als de „hoofdstad van het parfum“ en is onder andere door Patrick Süskind in zijn bestseller „Het Parfum“ vereeuwigd.

Na de etappefinish in de Zuid-Franse metropolen Marseille en Montpellier ging de route verder het binnenland in. Daar merkten de renners dat de Pyreneeën en daarmee de eerste moeilijke uitdagingen steeds dichterbij kwamen.

 

Tijdens de achtste etappe werd het na de eerste week dan inderdaad voor het eerst echt steil. Na het beklimmen van de 2000 meter hoge Col de Pailheres, die een indrukwekkend panorama over de dalen en toppen in de omgeving biedt, stond er een bergaankomst in de wintersportplaats Ax 3-Domaines op het programma. Tijd om hier van het prachtige landschap te genieten, hadden de renners nauwelijks. Dat zou u dan eigenlijk moeten doen: de Pyreneeën zijn, in vergelijking met andere toeristisch gewilde regio’s, zowel voor de zomer- als voor de wintervakantie een geheime tip. Slechts een paar meter onder de finish van de etappe op de berg ligt bovendien het kuuroord Ax-les-Thermes met zijn middeleeuwse oude binnenstad en de traditierijke thermale baden.

 

Aan de Atlantische Oceaan en terug in het zuiden

Na nog een Pyreneeën-etappe, waar deze keer maar liefst vier bergen bedwongen moesten worden, was er dan een welverdiende rustdag in Saint-Nazaire, de kleine vakantieplaats aan de monding van de Loire in de Atlantische Oceaan. Dinsdag gaat de hele tourkaravaan langs de grens van Pays de la Loire en Bretagne door een klassiek wielrennersland, een route die ook u tijdens een vakantie op de fiets af kunt leggen. De finish van de etappe is in de oude havenstad Saint-Malo, waar de aankomst plaats zal vinden voor de coulisse van de prachtige middeleeuwse stadsmuren. Men kan alleen maar hopen dat de wielrenners het prachtige strand en het boven de stad uittorende kasteel uit de 15e eeuw zich niet laten ontgaan.

Dan volgt de optisch zeker meest aantrekkelijke etappe van de Tour de France van dit jaar: een tijdrit in het zuiden van Normandië loopt van Avranches naar de beroemde Mont-Saint-Michel. Het mondiaal unieke eiland met zijn kloosterberg en de kronkelige steegjes in de oude binnenstad midden in het wad zorgt ervoor, dat de bezoekers bij deze aanblik telkens weer sprakeloos zijn en denken dat ze in de middeleeuwen of in een fantasyroman terecht zijn gekomen.

En toeristisch interessant gaat het vervolgens verder. In drie etappes gaat de route van het noordwesten van Frankrijk tot aan Lyon in het zuiden. Daarbij doorkruisen de renners onder andere het Loiredal, dat bekend staat om zijn vele kastelen (enkele daarvan kunt u bij atraveo als vakantiehuis huren!), en de Auvergne, dat vanwege het grotendeels ongerepte landschap zeer gewaardeerd wordt als vakantieregio.

 

14 juli: Frankrijk en de Tour vieren hun eigen feestje

Traditioneel heel bijzonder zijn de etappes die op de nationale feestdag plaatsvinden. Dit jaar staat de renners met 242 kilometer niet alleen de langste etappe van de huidige Tour de France, maar met de Mont Ventoux ook een van de meest legendarische aankomsten te wachten. Een berg die eenzaam uit de vlakte van de Provence oprijst met zijn kale top en waarover talrijke sagen en legenden de ronde doen. De berg behoort niet alleen tot de meest bezochte aankomsten van de Tour de France, maar ook tot de meest populaire regio’s voor een wandel- of mountainbikevakantie in Zuid-Frankrijk. Ook u zou de „berg voor de zee“ met zijn unieke flora en fauna eigenlijk niet moeten overslaan en er zeker een uitstapje naar moeten maken – hoewel het er dan natuurlijk meer ontspannen aan toe mag gaan dan bij de renners tijdens hun finish op de berg.

 

Het blijft bergachtig: de Alpen wachten

„De berg op en de berg weer af“ luidt het motto voor de laatste dagen van de omloop van Frankrijk 2013, want na een rustdag in de buurt van Avignon zijn de Alpen aan de beurt. En ook hier verliest de jubileumroute de hang naar het bijzondere niet: na een tijdrit langs de oever van het Lac de Serre-Ponçon, een bergmeer dat zeer populair is onder watersporters, volgt een echte klassieker – en om precies te zijn gelijk twee keer: de renners moeten dit jaar namelijk twee keer achter elkaar de strijd aan met de beroemde 21 bochten tijdens de klim naar de Alpe d’Huez . In de geschiedenis van de Tour de France is dit tot nu toe niet eerder voorgekomen en niet alleen de wielerexperts zijn het erover eens dat uiterlijk hier een beslissing over de tourzege zal vallen. À propos L’Alpe d’Huez: waag u ook eens aan de 21 bochten bergop en breng een bezoek aan de populaire vakantieplaats midden in de Franse Hoogalpen. In de zomer komen de ´frisse-lucht-fanaten´ en wandelliefhebbers hier aan hun trekken, terwijl er in de winter natuurlijk vooral wintersporters naar de verschillende berghellingen rondom de Alpe d’Huez toegetrokken worden.

In de schaduw van de Mont Blanc komen de renners tijdens de volgende etappes onder andere door Albertville, de locatie van de Olympische Winterspelen van 1992, en gaan ze naar Annecy, dat met zijn kasteel en de oude binnenstad tot de mooiste steden van de Alpen gerekend wordt. Met een laatste beklimming op de Semmoz, de ‘huisberg‘ van Annecy, verlaat de Tour van dit jaar dan de bergen en maken de renners zich op voor de laatste etappe, de traditionele rit naar Parijs.

 

Parijs bij nacht

Ook voor de finale heeft men iets bedacht wat bij het jubileum past: de start van de laatste etappe vindt, helemaal in stijl, in de tuin van het beroemde kasteel van Versailles plaats. Bij wijze van uitzondering begint de etappe ook pas in de middag, waardoor de renners pas in de avondschemering Parijs zullen bereiken en na het passeren van de binnenplaats van het Louvre in het donker in de traditionele waaier over de Avenue des Champs-Élysées zullen rijden. Met een stadsappartement in Parijs kunt u dit spektakel nog dit jaar live meemaken – of u kiest een ander tijdstip om de hoofdstad van Frankrijk te ontdekken, het is in ieder geval altijd de moeite waard.

 

Wie er dit jaar ook in het gele tricot Parijs binnen zal rijden, wij hopen dat u veel plezier aan onze Tour de France hebt beleefd. Meer informatie over de voorgestelde bestemmingen vindt u ook bij de afzonderlijke regio’s en plaatsen op onze website. Of laat u inspireren door de hieronder voorgestelde vakantiehuizen en –appartementen, die allemaal in de regio’s liggen die dit jaar door de Tour bezocht worden. Wij wensen u in ieder geval veel plezier met het plannen van uw volgende vakantie naar Frankrijk!

(De foto‘s 3,5 en 6 en ook de kaart in dit bericht zijn met vriendelijke toestemming van de Amaury Sport Organisation (A.S.O.) beschikbaar gesteld)