Inloggen
Blaaskapel
Blogbericht van 05-09-2012

Zo klinkt de Zomer

Onder een stralende zon trekt een blaaskapel door de dorpsstraat, de tuba en de waldhoorns schallen, overal langs de weg staan mensen in klederdracht en ´s avonds dansen ze op het dorpsplein de volksdans „Schuhplattler“ met elkaar. Velen zien dit beeld voor zich, als ze aan Oostenrijk denken. Maar de Alpenrepubliek is op muzikaal gebied veel diverser. Juist in de zomer, als veel vakantiegasten Oostenrijk bezoeken, wordt er een breed palet aan voorstellingen en evenementen aangeboden, waarvan de meesten gebruik maken van het zomerse weer en onder de blote hemel plaatsvinden. Een aantal van de zeer populaire en opvallende evenementen willen wij graag aan u voorstellen en u Oostenrijk op die manier van een andere kant laten zien.


Seefestspiele

De wereldberoemde Bregenzer Festspiele (18 juli tot 18 augustus 2012) is een cultuurfestival dat de bezoekers ieder jaar weer weet te fascineren. Op het grote podium, dat in de Bodensee ligt en in zijn soort het grootste ter wereld is, worden voorstellingen van opera´s, operettes en musicals opgevoerd. Dit jaar is de opera „Andrea Chénier“ aan de beurt, de twee hierop volgende jaren „Die Zauberflöte“ van Wolfgang Amadeus Mozart. Omdat de accommodaties in Bregenz tijdens dit festival heel snel volgeboekt zijn, is het aan te raden een onderkomen in het nabij gelegen Bregenzer Wald te zoeken. Op die manier wordt u omgeven door de idyllische bergen, maar bent u toch snel bij de culturele hoogtepunten.

Iets minder bekend, maar daarom nog niet minder aantrekkelijk, zijn de Seefestspiele in Mörbisch aan de Neusiedler See (12 juli tot 25 augustus). Mörbisch staat bekend om zijn operettevoorstellingen en dit jaar staat „Die Fledermaus“ van Johann Strauß op het programma. Naast het culturele genot hebben de Neusiedler See en Burgenland ook een smaakvol ensemble van natuur en cultuur te bieden. Ga overdag op ontdekkingstocht en verken naast het culturele programma ook de unieke flora en fauna van het meer, het enige steppemeer van Midden-Europa. Van daaruit ligt Hongarije op slechts een steenworp afstand.


Feestweken

Voormalige graanschuur als vakantiehuis
Voormalige graanschuur als vakantiehuis

In Karinthië biedt de Carinthische Sommer in juli en augustus een afwisselend programma, dat bestaat uit opera, kamerconcerten, serenades, orgelconcerten en theaterstukken. Voor gezinnen zijn de “Muziektheaterdagen voor Kinderen” die gelijktijdig plaatsvinden erg spannend. In een workshop van tien dagen wordt een eigen theaterstuk ingestudeerd en aansluitend opgevoerd.
De podia van het festival liggen in de plaatsen Villach en Ossiach, direct aan de Ossiacher See. Rondom dit meer heeft u de keuze uit ca. 100 vakantiehuizen en -appartementen. Als u het leuk vindt, kunt u uw vakantie doorbrengen in een landhuis dat in een typische Alpenstijl is ingericht. Wat denkt u van deze liefdevol gerestaureerde graanschuur, Troadkasten genaamd? Graan wordt hier niet meer opgeslagen, maar u kunt er wel heerlijk overnachten!

Aan de Traunsee vieren dit jaar de Salzkammergut Festwochen Gmunden hun 25-jarig jubileum. Vanaf half juli wordt er gedurende zes weken een zeer veelzijdig programma met kunst- en fototentoonstellingen, concerten voor kinderen, lezingen, films, jazz en Afrikaanse muziek aangeboden, dat niet alleen erg leuk en inspirerend is voor muziekliefhebbers. De regio rondom de Traunsee en de aangrenzende Attersee is ’s zomers bovendien een geweldige vakantiebestemming, want je kunt hier niet alleen genieten van culturele belevenissen, maar ook uitstekend watersporten uitoefenen. .


Blaasmuziek


In het zogeheten dorpje Ort im Innkreis vindt eind juni het Woodstock der Blasmusik plaats, waar blaasmuziekgroepen uit veel verschillende landen optreden. Naast de gebruikelijke varianten uit de Alpenrepubliek treden er ook bands op, die een geheel eigen opvatting over deze muziek hebben en er voor een deel spannende muzikale experimenten van durven maken. Het festival is internationaal bekend bij de liefhebbers van blaasmuziek. Wie niet op het terrein van het festival wil kamperen, kan ook heel comfortabel in een appartement in Oberösterreich een onderkomen vinden.

Vakantiehuis in Schladming
Vakantiehuis in Schladming

Schladming en Haus im Ennstal in Stiermarken zijn in de tweede week van juli de gastheren van een ander topevenement voor de fans van blaasmuziek. Uit de hele wereld komen meer dan 40 orkesten met ongeveer 2.500 muzikanten samen om hun hartstocht te botvieren. Naast concerten op de meest uiteenlopende tonelen, zijn er ook concoursen in verschillende categorieën. Het vakantiegevoel komt ook op bij het zien van dit huis, waarin zich meerdere appartementen bevinden. In de zomer heten de met bloemen gedecoreerde balkons u hartelijk welkom!

Straatfestivals

Van eind juli tot begin augustus vindt in Graz het negendaagse festival La Strada plaats. De stad verandert dan in een groot toneel, dat haar bezoekers weet te fascineren. Naast Open-Air-evenementen zijn er ook theateropvoeringen die bovendien op een ongewone plek plaatsvinden, zoals in een rechtbank.

De Innsbrucker Promenadenkonzerte op de binnenplaats van de keizerlijke Hofburg bieden met gratis entree gedurende bijna de hele maand juli concerten voor iedereen. Naast regionale orkesten treden ook internationale groepen op en overtuigen allemaal met hun beste spel. Innsbruck ligt in het hart van Tirol en noemt zichzelf „Hoofdstad van de Alpen“. De stad ligt bijna verscholen in het Inntal en wordt omgeven door een groot aantal leuke vakantiedorpen. Vakantieplaatsen zoals Kühtai, Sellrain, Maurach am Achensee en Zell am Ziller zijn niet alleen in de winter zeer in trek, maar ook in de zomermaanden. Hier kunt u van de natuur genieten en eens diep ademhalen. Dit is ook de ervaring van een klant, die de volgende beoordeling over een appartement in die regio schreef: „Prachtig aan de rand van het bos, rustig op het aangename kabbelen van de beek na.“

Complex aan de Wörthersee
Complex aan de Wörthersee

Een iets ander soort evenement is het World Bodypainting Festival 2012 in Pörtschach am Wörthersee. Naast het wereldkampioenschap Bodypainting in verschillende categorieën treden er ook internationale bands op, die vooral het jongere publiek aanspreken. De Wörthersee in Karinthië is in de zomermaanden bovendien uitzonderlijk geliefd bij de watersportliefhebbers. Badgasten ravotten in de talrijke strandbaden; met zijn 25-26° Celsius is het meer in de zomer ook voor een iets kwetsbaarder gestel en voor kinderen uiterst geschikt. Rondom de Wörthersee kunt u kiezen uit ongeveer 80 vakantiehuizen en -appartementen. Een aantal hebben zelfs een geweldig uitzicht op het meer, zoals deze studio voor twee personen.

Sportieve, actieve mensen kunnen in de Alpen prachtige wandeltochten maken of op een mountainbike gaan zitten. Suggesties voor een sportieve vakantie in een vakantiehuis in Oostenrijk vindt u in onze blogbijdrage „Op naar de bergen“.