Inloggen
Blauwe schoonheid aan de Adriatische Kust
Blogbericht van 27-01-2012

Blauwe schoonheid aan de Adriatische Kust


Ontdek Kroatië met de ontelbare grote en kleine eilanden, de onberoerde natuur, de gezellige badplaatsen en de schilderachtige vissersdorpen. De schoonheid aan de Adriatische Kust heeft in het lopende boekingsseizoen al met afstand de sterkste groei vergeleken met de andere vakantielanden. Kroatië ligt in de trend. Wij laten u zien, waarom dat zo is en nodigen u uit voor een virtuele rondreis in dit land, waarvan de bevolking pas een aantal dagen geleden heeft gestemd voor de EU-toetreding in de zomer 2013.


Vakantiegasten willen meestal naar de kust. Daarom staan Istrië, de Kvarner Baai en Dalmatië helemaal bovenaan de lijst van favoriete vakantieregio’s. Een gemeenschappelijk aspect van deze regio’s, zijn de vele liefdevol gerestaureerde vakantieappartementen en –huizen. De afgelopen jaren zijn er ook een aantal aantrekkelijke villa’s met zwembad gebouwd. Bij sommige huizen tonen wij zelfs een virtuele rondleiding. Klik gewoon op de gele button „video“ of „360° view“ in de objectomschrijving. Probeer dit eens bij deze villa. Om de groeiende populariteit tegemoet te komen, hebben wij ons vakantiehuizenaanbod de afgelopen maanden enorm uitgebreid.


Istrië – dichterbij kan Kroatië niet zijn


In minder dan een paar uur rijtijd bereikt u met de auto via Zuid-Duitsland en Oostenrijk het zonnige schiereiland Istrië. De rijkdom van de mediterraanse vegetatie is hier vooral te zien aan de truffelbossen, wijnheuvels, en olijfgaarden, die reiken tot aan de turquoise Middellandse Zee. Tot de schatten van deze ecologisch waardevolle regio hoort bovendien de favoriete wilde asperge, een typische lentemaaltijd in Istrië. Waarvan u na een ontspannen stranddag tijdens milde temperaturen in de tuin of op het balkon van uw eigen vakantieobject heerlijk kunt genieten.

Een ruime keuze aan goedkope zomerhuizen en –appartementen vindt u bijvoorbeeld in Medulin, de vissersplaats in het zuiden van Istrië. Wie wil, kan hier met de inheemse vissers mee op zee varen of naar de kleine eilandjes Ceja, Levan of Bodulas. Voor gezinnen met kinderen is vooral het één kilometer lange zandstrand Bjeca aan te bevelen. Het maakt niet uit of u wilt windsurfen of duiken – Medulin is een ideaal watersportgebied.

Niet ver van Medulin vandaan ligt Pula. In de grootste stad – en tegelijk het cultureel en economisch centrum van Istrië – kunnen vakantiegasten een reusachtig amfitheater en de eveneens uit de romeinse tijd overgebleven goed onderhouden Augustustempel in het centrum bezichtigen.

De favoriete vakantieplaats Poreč in het westen van Istrië is de thuisbasis voor veel dagtochten, bijv. snel even over de italiaanse grens naar Venetië, naar de eilanden Van Briuni of naar het Rode eiland.

Even lekker energie opdoen kunt u in het charmante kuuroord Opatija, dat aan de grens naar de bekende Kvarner Baai ligt. De stranden Plaza Slatina, Plaza Tomasevac, Plaza Lido zijn in 2007 vanwege de bijzonder goede waterkwaliteit gekenmerkt met het eco-label „De Blauwe Vlag“.

Ruim 7.000 vakantiehuizen in IstriëKvarner Baai – lange stranden en een paradijs voor kreeftliefhebbers


De Kvarner Baai sluit direct aan Istrië aan en wordt gekenmerkt door de lange, vlak aflopende stranden. Vooral populair bij vakantiegasten is de kustplaats Crikvenica. Hier hebt u de keuze uit ruim 1.300 vakantiehuizen en –appartementen, die vaak op loopafstand van het strand liggen. Hier vindt u alles wat uw vakantiehart begeert: naast uitstekende watersportmogelijkheden en veel ruimte op het strand om zandkastelen te bouwen vindt u hier wellness aanbiedingen en culturele highlights. Vanaf Crikvenica is het maar een klein stukje naar het eiland Krk; u hoeft nog niet eens een veerboot te gebruiken, omdat er een brug is tussen het eiland en het vaste land.

Culinarisch gezien is de Kvarner Baai een paradijs voor liefhebbers van zeevruchten. De in de baai gevangen kreeft en inktvis worden gebruikt voor de typische gerechten. Bij kreeft met spaghetti wordt de invloed van Italië herkenbaar.


Ruim 9.000 vakantiehuizen aan de Kvarner Baai


Dalmatië – Fjordachtige baaien en een traditierijk achterland

Vanaf het eiland Rab in het noordwesten tot aan de grens naar Montenegro in het zuidoosten langs de schilderachtige kust van Kroatië verloopt het landschap van Dalmatië. Typisch voor de kust van deze traditierijke regio zijn de soms fjordachtige baaien en de vele eilandjes voor de kust. Culturele en toeristische centra’s zijn de steden Split, Dubrovnik, Zadar en Sibenik. Rust en afgelegenheid vindt u daarentegen vooral in de vele dorpen aan de kust of het idyllische achterland. Mooie zandstranden zijn vooral op de eilanden Rab en Pag te vinden. Maar ook de overige eilanden zijn te allen tijde een vakantie waard. En indien u al op Pag bent, moet u absoluut de bekende schapenkaas proeven, een delicatesse!

Aan de Makarska Riviéra ten zuiden van Split beloven heerlijke stranden pure ontspanning. De geweldige coulisse van het Biokovomassief en de bergketens maken van deze regio een unieke kuststrook en natuurbelevenis.

Ruim 13.000 vakantiehuizen in Dalmatië


Plitvicemeren – Kroatië verweg van de stranden

Niet alleen de kustsrook is schitterend, maar ook het achterland heeft het een en ander te bieden. Zo is bijvoorbeeld een vakantie aan de Plitvicemeren de moeite waard. Hier vormen meerdere kleinere rivieren van het Karstlandschap van Midden-Kroatië een indrukwekkend merenlandschap, waarin de afzonderlijke meren in verschillende hoogteniveaus liggen en door natuurlijke obstakels van elkaar worden gescheiden. In totaal bestaat deze merentrap uit 20 smaragdgroene boven elkaar liggende meren en ziet er fantastastisch uit. Cascade vormig loopt het water van het ene meer in het volgende en krijgt zo de adembenemende architectuur van een met kalk bedekte trap. Tussen de meren lopen wandelpaden door de mooie afwisselende natuur, waarin veel zeldzame plantensoorten thuis horen en zorgen voor een gekleurde omgeving. Door de, in tegenstelling tot de industrie en verstedelijking, volledig onberoerde natuur voelen zich hier ook dieren thuis, die in Europa nog maar zelden voorkomen. Zo is het nationaalpark één van de laatste grotere gebieden voor bruine beren en wolven.

Het Nationaal Park is via de weg van Split naar Zagreb zeer goed bereikbaar. De afstand door de lucht vanaf de kust is 55 kilometer. De toegang tot het park is niet gratis, maar zeker de moeite waard. Voor liefhebbers van de oude Karl-May-films willen wij nog opmerken, dat een groot deel van deze klassieke films hier in deze mooie omgeving is opgenomen. Zo was onder andere het meer in „Der Schatz im Silbersee“ één van de Plitvicemeren!

Vakantiehuizen aan de Plitvicemeren


Een ander doorslaggevend boekingscriterium is de gunstige prijs/kwaliteit-verhouding, zowel bij vakantieverblijven als ook bij de algemene levensonderhoudskosten. De goede prijs/kwaliteit-verhouding komt door de gunstige wisselkoers tussen de euro en de kuna, de kroatische valuta. De wisselkoers hangt nauw samen met de euro en is daarom vrij stabiel, 1 euro is ongeveer 7,50 kuna. Zo kost bijvoorbeeld een cappuccino ongeveer 8-10 kuna (ongeveer 1,10 euro – 1,30 euro). Kleine tip: soms is het voordeliger direct in Kroatië geld te wisselen of bankbiljetten aan één van de vele geldautomaten te halen, die ook in veel kleinere steden en dorpen aanwezig zijn. Met gangbare credit cards kunt u ook in veel winkels betalen.


Deze beoordeling van een klant uit Oostenrijk voor object 138131 is representatief voor veel informatieve recensies van klanten, die de beslissing naar een geschikte accommodatie vergemakkelijkt.

In totaal vindt u bij atraveo ruim 25.000 vakantiehuizen en –appartementen in Kroatië. De ruime keuze wordt trouwens ook door het DuMont-reispocketboekje –Adriatische Kust in Kroatië geaccentueerd. Atraveo wordt uitdrukkelijk aangeprezen voor een vakantie in een vakantiehuis aan de Adriatische Kust.

In onze blogberichten vindt u meer tips voor een vakantie in Kroatië:

- Dalmatië – Daar lacht de zon
- Zwemplezier voor een mooi prijsje