Inloggen
Villa Augusta in Heringsdorf
Blogbericht van 30-01-2015

Vakantie vieren als een keizer

De Kaiserbäder (keizerlijke badplaatsen) op het op een na grootste Duitse eiland Usedom zijn de drie plaatsen Heringsdorf, Ahlbeck en Bansin. Zij danken hun naam aan de elite van de adel en de burgerij die hier meer dan honderd jaar geleden samenkwamen voor hun zomervakantie.

Een vakantie aan zee gold in die tijd als iets totaal nieuws en was een privilege voor de heersende klasse. De bijnaam uit die tijd voor de drie plaatsen is heel treffend „Badewanne von Berlin“, badkuip van Berlijn. Tegenwoordig kunt u tijdens een vakantie in de Kaiserbäder meer te weten komen over de mondaine flair van toen: representatieve gebouwen in de stijl van de Gründerzeit en Jugendstil, de zogeheten Bäderarchitektur* bepalen het stadsbeeld van Ahlbeck, Heringsdorf en Bansin (bijv. villa Augusta op de grote foto boven, atraveo-objectnr. 796034).

De meeste van deze mondaine villa’s presenteren zich tegenwoordig in een perfect gesaneerde staat en herbergen een hele reeks vakantieappartementen. Bijzonder in trek zijn natuurlijk de accommodaties die pal aan de strandpromenade liggen. Hier hebt u niet alleen het strand voor de deur, maar kunt u vanaf uw balkon ook nog eens van een heerlijk uitzicht op de Oostzee genieten.

* de eclectische bouwstijl die voorkomt aan de Oostzeekust van de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren

Ahlbeck heeft de mooiste zeebrug aan de Oostzee

Behalve de villa’s en appartementenhuizen zijn ook de pieren, die vanaf het strand uitsteken over de zee, een symbool van de drie plaatsen. De mooiste en oudste daarvan bevindt zich zonder twijfel in Ahlbeck. Meer dan een eeuw geleden gebouwd, leidt de pier met haar 280 meter lange steiger u tot boven het water. Bovendien vormt het een prachtig beeld door het romantische witte hoofdgebouw met de vier torentjes.

In Heringsdorf slaat het hart van Usedom

Heringsdorf is het culturele centrum van de Kaiserbäder. Nergens is de concentratie aan bezienswaardige gebouwen groter, is er in de zomermaanden meer te doen aan de promenade en is het strand witter en heeft het fijner zand dan hier. Met de villa Staudt en de villa Oppenheim staan er in Heringsdorf een paar van de beroemdste badplaatsvilla’s en deze geven de plaats een hele bijzondere en historische ambiance. Vanzelfsprekend is er ook pier in Heringsdorf. Met 508 meter is deze pier zelfs de langste aan de gehele Oostzeekust.

Bansin is het juweel van de Kaiserbäder

Iets rustiger gaat het er in Bansin aan toe, het meest westelijke Kaiserbad. Highlight van deze plaats is zonder twijfel het bijna 70 meter brede zandstrand, waar u heerlijk in een strandkorf kunt relaxen. Voor wat verkoeling kan er dan een wandeling door de plaats zelf gemaakt worden. En ook Bansin heeft een pier – hoewel deze, vergeleken met de zusterpieren in Ahlbeck en Heringsdorf, iets bescheidener is. 285 meter ver leidt hier een eenvoudige overbrugging zonder gebouwen tot boven het water. Vanaf de punt hebt u een geweldig uitzicht op de meer westelijk gelegen krijtrotsen.

 

Tip: direct ten oosten van de Kaiserbäder loopt de grens met Polen, waar eiland en strand naadloos doorlopen. Hier is een uitstapje naar de bezienswaardige stad Swinemünde zeker de moeite waard – naar keuze met de auto, de treinen van de Bäderbahn van Usedom, op de fiets of als bestemming van een mooie strandwandeling door het duin- en heidelandschap.

 

Villa‘s in de Kaiserbäder

Tot slot laten wij u een aantal geselecteerde villa’s in de Kaiserbäder zien, waarin u mooie vakantieappartementen voor de volgende vakantie op Usedom kunt vinden: