Inloggen
Blogbericht van 13-04-2012

De worstreisgids van Duitsland

Es geht um die Wurst in Deutschland. Deze uitdrukking betekent: erop of eronder in Duitsland. In dit geval is het echter niet overdrachtelijk bedoeld, maar gaat het echt om de worst. Nergens op deze wereld wordt er meer van de populaire slagersspecialiteiten gegeten dan in Duitsland. De worstliefhebbers kunnen kiezen uit meer dan 1.500 verschillende soorten. Deze overweldigende variëteit heeft zich ontwikkeld sinds de middeleeuwen. Daarbij springt een duidelijk regionale verbondenheid, die de stevige lekkernijen gemeenschappelijk hebben met de vakantiehuizen, in het oog. In dit deel van onze serie over populaire vakantielanden stellen wij u daarom bekende Duitse worsten samen met hun streek van herkomst voor.



Currywurst
De currywurst dankt haar landelijke bekendheid vooral aan de met currypoeder bestrooide tomatensaus. Dit recept werd voor het eerst in 1949 door Herta Heuwer in Berlijn gecreëerd. Maar ook het Roergebied maakt aanspraak op de uitvinding. Behalve deze voor de worstliefhebbers historische gebeurtenis kunnen in de levendige hoofdstad bezienswaardigheden zoals de Rijksdag, de Brandenburger Tor of de resten van de Berlijnse muur ook meer vertelen over de verschillende episodes van de Duitse geschiedenis. Na een dag vol boeiende indrukken is het de moeite waard om met de benen omhoog heerlijk bij te komen in een appartement in een van de mooie oude Berlijnse gebouwen.



Witte worst
In tegenstelling tot andere soorten, wordt de witte worst traditioneel ´s ochtends geserveerd. Samen met zoete mosterd en „Brezn“ - zoute krakelingen - kunt u deze oer-Beierse lekkernijen met een glas verfrissend witbier in een van de talrijke zogenaamde Biergärtens „zuzeln“ -  het worstvlees uit de worst zuigen. Maar dit is niet de enige reden waarom Beieren bekend staat als populairste vakantiebestemming in Duitsland. De overweldigende schoonheid van de vele natuurgebieden biedt evenveel ontspanning als afwisseling aan de mensen die tot rust willen komen en degenen die graag actief willen zijn tijdens hun vakantie. Bont gedecoreerde, zogenaamde boerenhuizen met op de achtergrond een indrukwekkend Alpenpanorama roepen het fijne gevoel van gemoedelijkheid op.



Frankfurter worstjes
Door ze op te slaan in houten kisten, krijgen de originele Frankfurter worstjes hun typisch vierkante vorm. Toch worden ze vaak verward met de Weense worstjes, omdat deze in andere landen ook wel „Frankfurter“ genoemd worden. Als bijlage worden delicate mosterd en een hartige aardappelsalade geserveerd. Een glas van de bekende Frankfurter Äppelwoi (cider), waar Johann Wolfgang von Goethe al van genoot, smaakt er het beste bij. Via de meest luxe winkelstraat van de stad en die naar hem vernoemd is - de Goethestraße – komt u bij het oude operahuis, dat met klankrijke concerten de muziekliefhebbers weet te lokken. Daarnaast hebben de winkelstraten “Zeil”en “Fressgass” voor ieders smaak wel iets te bieden. Een appartement in de omgeving van Frankfurt of in het nabijgelegen gebied Taunus belooft een ontspannen nachtrust.



Pinkel
Een Noord-Duitse specialiteit is de gerookte vegetarische worst met granen, beter bekend als pinkel, die samen met veel groene kool gegeten wordt in de koudere helft van het jaar. Dit voedzame gerecht kan de bekronende afsluiting zijn van een enerverende dag na een wandeling in de duinen in het Nationaal Park Wattenmeer. Daar kunt u het afwisselende samenspel van eb en vloed, de kunstige vliegmanoeuvres van de grote zwermen vogels en soms een enkele zeehond op een zandbank bekijken. De authentieke huizen met rieten daken bieden tegen de soms stormachtige wind een plaats als thuis, waar u zich veilig en geborgen voelt. De DuMont reisgids voor de Oost-Friese eilanden en de Noordzeekust beveelt atraveo aan voor vakantiehuizen en -appartementen.



Thüringer braadworst
Kruiden als majoraan, kruidnagel en knoflook geven de Thüringer braadworst zijn unieke smaak. De lange traditie van de productie wordt bewezen door de eerste schriftelijke vermelding van een recept uit 1613 in het staatsarchief van Weimar. Als cultuurhoofdstad van Europa in 1999 wist Weimar de aandacht te vestigen op zijn rijke culturele aanbod, dat uit meer bestaat dan alleen de werkplaatsen van Schiller en Goethe. Op slechts een uurtje rijden met de auto ligt het kasteel Wartburg bij Eisenach, waar Martin Luther de eerste Duitse Bijbelvertaling opstelde. Voor de bergbedwingers is bovendien de Harz met zijn ontelbare wandelroutes en de 1.141 meter hoge berg Brocken een zeer aantrekkelijke optie. De traditionele vakwerkhuizen daar zijn een streling voor het oog en de comfortabele accommodaties zijn een weldaad voor de vermoeide wandelbenen. Meer tips voor de Harz vindt u in de bijbehorende blogbijdrage.


 

Schwarzwurst
Naast deze regionale variant van de bloedworst is vooral de sterk aromatische Schwarzwälder Schinken, die boven vers sparren- en dennenhout gerookt wordt, bekend. Samen met de koekoeksklok, de “Bollenhut” – hoed met stoffen pompoenen – en de Schwarzwälder Kirschtorte onderstrepen zij het beeld van een traditionele regio, waar de 1493 meter hoge Feldberg zich verheft uit de golvende landschappen en het Zwarte Woud daarmee de rang van het hoogste Duitse Middengebergte bezorgt. Dit weten de wintersporters erg te waarderen en op de Schluchsee en de Titisee komen ook de watersporters niets tekort. En niet in de laatste plaats kunnen gezinnen een onvergetelijke natuurvakantie in een karakteristiek “Schwarzwaldhaus” beleven. Meer informatie vindt u in onze blogbijdrage over het Zwarte Woud.


 

Leverworst
Deze worstspecialiteit is bekend in heel Duitsland en wordt in het Rijnland gebraden voor het regionale gerecht „Himmel un Ääd“ (Hemel en Aarde) en samen met gestampte aardappelen en appelmoes geserveerd. Daarbij staat de aardappel symbool voor de aarde en de appels aan de boom voor de hemel. Door de goed aangelegde wegen aan beide zijden maakt de Rijn, die ook zijn naam gegeven heeft aan de regio, vele fietsliefhebbers enthousiast. Bovendien kunnen de liefhebbers van geschiedenis in Keulen en Bonn in de voetsporen van de Romeinen treden.



Of liever een broodje vis?
Wie nu nog niet de smaak te pakken heeft, moet het misschien maar bij het genieten van een broodje vis in een bries van de zeelucht laten: Meestal bestaat een dergelijk broodje uit maatjesharing of zalm, met remouladesaus en uien. De vis is heel erg vers in kustplaatsen zoals Warnemünde of Travemünde. Als het broodje vis in de mond en de voeten in het witte zand aan de rand van de Oostzee verdwijnen, is de maritieme sfeer perfect. Degene die de voorkeur geeft aan het zonnige eilandleven, kan op Rügen bovendien het Störtebeker festival bezoeken of op Usedom een uitstapje maken naar het buurland Polen. De stralend witte, filigraan gevels van de Bäderarchitectuur spreiden daarbij het juiste vakantiegevoel van zon, zee en strand tentoon.



Alle blogberichten over Duitsland kunt u hier vinden. Voor onze internationale gasten beveelt de reisgids Lonely Planet - Germany atraveo aan voor het boeken van vakantiehuizen en -appartementen.


Als tip voor de naderende zomer kunnen vooral de volgende blogbericht interessant voor u zijn:
atraveo-prijs 2012 gaat naar Binz, Venetië en Julianadorp