Inloggen
De burgemeester van Enkhuizen met de trofee
Blogbericht van 09-04-2014

Ons dagje in Enkhuizen

Afgelopen maandag vond de prijsuitreiking voor de Beste Vakantieplaats in Nederland plaats. Voor deze leuke gelegenheid reden onze collega's Kim en Julie richting Noord-Holland naar de winnaar Enkhuizen en waren nieuwsgierig naar wat hen daar te wachten stond; zouden de hoge verwachtingen die op basis van de positieve beoordelingen van onze klanten ontstaan zijn, bevestigd worden?

Reeds bij het binnenrijden viel ons de gezellige en pittoreske sfeer op die in ieder straatje uitgestraald wordt. Wie met een auto door de kleine steegjes rijdt, stelt zich haast meteen de vraag of je hier wel degelijk met iets anders dan een fiets mag rijden. 

Het Stadhuis dat reeds in 1668 gebouwd werd vormde het mooie decor voor de prijsuitreiking. Met een warm onthaal en een mooie, gepersonaliseerde verrassing (taartjes met het logo van atraveo) werden we door de burgemeester Jan Baas, medewerkers van VVV Enkhuizen, leden van het Toeristisch Platform Enkhuizen en een aantal eigenaars van vakantiehuisjes ontvangen. We kregen nog een woordje uitleg over de rijke geschiedenis en ontwikkeling van Enkhuizen en gingen dan over tot de uitreiking. De burgemeester nam de prijs in ontvangst en uitte zijn waardering voor deze onderscheiding die volledig te danken is aan de positieve klantenbeoordelingen.
 

Een rondleiding door locals

Na de uitreiking werd meteen bevestigd wat een van onze klanten in zijn beoordeling had geschreven:
 
„Alle mensen in deze plaats zijn erg vriendelijk en behulpzaam.“
 
Iedereen kwam een praatje maken met ons, vroeg wat we van Enkhuizen vonden en of we nog wat tijd hadden om een paar dingen te bezichtigen. Toen we de laatste vraag positief beantwoordden, nam de lieve Netty ons meteen op sleeptouw door het schilderachtige stadje. 
 

We begrepen ook meteen wat een andere klant bedoelde met de tijd die hier stil leek te staan. Weg van de alledaagse drukte in de grootsteden kom je in dit stadje volledig tot rust. Ondanks straatnamen zoals „Tussen hel en vagevuur“ lijkt hier niets de vredigheid te kunnen verstoren en kan je ongestoord door de steegjes slenteren

De rijke geschiedenis van de stad loert om iedere hoek; van de wapenschilden die de gevels van de huisjes sieren tot de Zuiderpoort (eerder bekend als „de Drommedaris)“ die ooit diende als verdediging van de stad en waar met enige trots twee ankers aan de toren hangen als zegeteken van de mislukte aanslag van de Geldersen in 1537.

In Enkhuizen zelf en in de directe omgeving is er voor elk wat wils. Wou je al altijd leren zeilen dan kan je dat nu doen bij de zeilschool. Voor degenen die liever aan wal blijven biedt het Westfriese landschap een uitgebreid fiets- en wandelnetwerk. Ook voor gezinnen zijn er voldoende mogelijkheden: in Sprookjeswonderland kunnen kinderen zich laten betoveren door sprookjesfiguren, genieten van een musical of zich uitleven op de grote speeltuin. In het Zuiderzeemuseum kan je het toenmalige dagelijkse leven rond de Zuiderzee zelfs grotendeels in open lucht zien, horen, voelen, proeven en ruiken

Buiten deze activiteiten is Enkhuizen ook de ideale uitvalsbasis voor een uitstapje naar Amsterdam en zijn er ook het hele jaar door verschillende evenementen die een bezoekje waard zijn zoals het Museumweekend, het Jazz Festival Enkhuizen en het Enkhuizer Haringfestival. Voor meer informatie kunt u hier terecht. 
 
Klinkt dit als muziek in de oren? Dan is Enkhuizen je volgende reisbestemming! Wie weet zien we elkaar daar, want wij gaan zeker nog eens terug. 
 
Kim & Julie